HTML

Bernáth Tamás naplója

Gondolatok Magyarországról és magyarokról.

Bővebben

Címkefelhő

Friss topikok

Bővebben a honi művészetről

Bernáth Tamás 2013.01.14. 08:38

Ami a kultúrát illeti, attól már tényleg csak felfordul az ember gyomra. Ami az úgynevezett régi művészetet illeti, poshadt és kilúgozott és kiárusított, figyelmünkre már jó ideje semmivel sem szolgál rá, ami azonban a kortárs művészetet, egy fabatkát sem ér, mint mondják. A kortárs magyar művészet olyannyira olcsó, hogy nem szolgál rá még a szégyenkezésünkre sem. A magyar művészek többsége évtizedek óta már csak giccses szemetet gyárt, amely ténylegesen, ha rajtam állna, szemétdombra kerülne rögtön. Szemetet festenek a festők, szemetet komponálnak a komponisták, szemetet írnak az írók. A legnagyobb szemetet a jelentős részben állami és önkormányzati megrendelésre dolgozó magyar szobrászok termelik ki. A magyar szobrászok termelik a legnagyobb szemetet, s a legnagyobb elismerést ők aratják le, jellemző ez stupid korunkra. A kortárs magyar komoly- és könnyűzenei komponisták mindent egybevetve filiszter hangdebilek, koncertszemetük az égbe kiált. A magyar íróknak pedig összességükben semmi mondanivalójuk, s akinek nincs mit mondania, nem tudhatja megírni sem. Mint mondtam, a teljes kortárs magyar művészetnek a szemétdombon a helye, nem egy úgynevezett Művészeti Akadémia védőszárnyai alatt. Mert hát mi mást játszanának az Operában, mint szemetet, mi mást a Művészetek Palotájában, mint szemetet, és mi más e laposvésős, brutális, alantas erőszaklények, akik prepotens-arcátlan módon szobrásznak hívják magukat, terméke, ha nem márvány- és gránitszemét! Félelmetes több mint egy fél évszázadon keresztül egyre ez a deprimáló középszerűség. Mégha az ország egy őrültekháza lenne, dehát egy elfekvő! Az öregeknek nincs mit mondaniuk, de a fiataloknak még annyira sincsen, ez a mai helyzet. És persze túl jól megy túl sok műtermelőknek. Ösztöndíjakkal és díjakkal tömik ki őket, hol itt egy érdemkereszt, hol ott egy érdemkereszt, hol itt egy díszplakett, hol ott egy díszplakett, és pillanatonként ott ülnek az egyik miniszter vagy polgármester mellett, és rövidesen már a másik mellett, ma a köztársasági elnökkel bájcsevegnek, holnap egy bank elnökével, huszonöt éve még népművelők által szervezett nyugdíjas kultúrklubban vendégeskedtek Nyíregyházán, most az ifjú pápisták és kálvinisták valamelyik bárgyú pódiumbeszélgetésén Óbudán, és folyamatosan ünnepeltetik és kitartatják magukat. Ezek a mai művészek nemcsak úgynevezett műveikben hazugok, hanem az életükben is. A hazug munka váltakozik náluk szakadatlan a hazug élettel.

Címkék: zene kultúra irodalom művészet festészet szobrászat vidék Magyarország Budapest MMA Óbuda Opera Művészetek Palotája Nyíregyháza Magyar Művészeti Akadémia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarbernhard.blog.hu/api/trackback/id/tr95013666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása